Gebroeders van Limburg dag

Woensdag 27 augustus 2015 was Gebroeders van Limburg dag!

pic1Nijmegen was in de middeleeuwen een belangrijke stad. Op het Valkhof stond een groot kasteel met hoge torens en een ridderzaal met uitzicht over de Waal. Bij het kasteel was ook een kapel, en die staat er nog steeds. Het kasteel werd bewoond door de Hertog en Hertogin van Gelre (nu Gelderland). Hoge muren met torens en stadspoorten vormden de grens van de stad. Het eigen stadsleger zorgde voor de bescherming van de inwoners in de stad.

pic2In deze middeleeuwse omgeving, tussen de Stevenskerk en het Valkhof, woonden de beroemde schilderbroers Herman, Johan en Paul van Limburg. Ze hebben prachtige miniaturen geschilderd voor de hertogen en hertoginnen. Deze kleine schilderijtjes in boeken laten goed zien hoe het leven rond 1400 (600 jaar geleden) bij de adel was. De miniaturen worden nog altijd bewaard in kastelen. De drie broers woonden op de Burchtstraat; de kelder van hun huis is nog te zien op nummer 63 het Gebroeders van Limburg huis.

pic3Ter ere van hen wordt al voor het 11e jaar het Gebroeders van Limburg Festival georganiseerd. Op zaterdag 29 en zondag 30 augustus 2015 zijn het Valkhofpark, Stevenskerk, en delen van het centrum in Nijmegen omgetoverd tot een middeleeuws kampement met een jaarmarkt. Ridders en soldaten, hertogen en hertoginnen, smeden en boogschieters wonen, leven en werken twee dagen als middeleeuwers in tenten midden in de stad! Het is niet alleen kijken, je kunt zelf ook veel doen: boogschieten, geurzakjes maken en meer. Veel leren van de middeleeuwen.

Op zaterdag en zondag is er een veldslag met soldaten voor de hertog en hertogin. Met een uitgereikte kerfstok kunnen kinderen bij de jeugdspelen kerfjes bij elkaar sprokkelen. Vergeet niet middeleeuwers vragen te stellen! Naast het Valkhofpark zijn op verschillende plekken kelders, torens en andere plekken in de binnenstad waar een belevenisroute langs loopt met op diverse locaties extra activiteiten zoals middeleeuws schaakspel.

Zondag om 12.30 uur trekken alle middeleeuwers in een bonte stoet door de binnenstad, langs de Grote Markt en de Burchtstraat. Ook de grote Gelderse draak die overwonnen is, loopt mee in de optocht. Kinderen die ook graag in kostuum als weeskind mee willen lopen in de optocht, kunnen zich tot 20 augustus opgeven bij Joris Leijten.

Bezoekers tot 6 jaar hebben gratis toegang; anderen betalen € 5,00 voor de toegang tot Valkhofpark, Museum Het Valkhof en Stevenskerk. Meer informatie is te vinden op  www.gebroedersvanlimburg.nl en de kinderpagina www.gvljr.nl.pic5pic4

Op de Gebroeders van Limburg dag op het bouwdorp Brakkenstein wordt een voorproefje gegeven. Middeleeuwers zullen actief zijn op het Bouwdorp en de bouwwerken bewonderen. Kinderen kunnen middeleeuwse spelletjes doen als: kegelen, steltlopen en meer en workshops schilden schilderen, koken, dans en meer. Zo geven de middeleeuwers een beeld van de late middeleeuwen in Nijmegen. ’s Ochtends en ‘s middags zijn er spelletjes en workshops. We leven een beetje in de middeleeuwen. Je mag je verkleden als een middeleeuwer in jullie eigen bouwwerk en zijn als een middeleeuwer. Van de middeleeuwen kun je veel leren over Ridders, hertogen, soldaten, monniken etc. Kom spelen en leren.