Historie

In 1979 kwam een aantal wijkbewoners tot de conclusie dat er te weinig werd gedaan voor de jeugd van 5 tot 12 jaar. Samen met de Nijmeegse Jeugdraad is er toen een commissie samengesteld die zich bezig ging houden met het kindervakantiewerk in Brakkenstein. In 1980 was het dan zover. Het eerste bouwdorp Kakelburg was een feit. Mensen van het eerste uur waren Oscar de Miranda, Petra van de Broek, Mien van Haaren, Mevrouw Jutte, Netty Theunisse, Ria van Kempen, Hannie Roelofs en Henny Kersten. In 1982 kwamen daar Riet en Hans Ronhaar bij. Andere namen die in de loop der jaren bij het bouwdorp betrokken zij geweest zijn Herman Ruiter, Ton Roskamp, Gertie Karsten en Ellen Kleinpenning.

Het bouwdorp wordt altijd gehouden in de laatste week van de basisschoolvakantie. De locatie is altijd het scoutingterrein geweest. Het schoutingterrein lag vroeger aan het binnenterrein aan de Driehuizerweg. Dat is het gedeelte waar nu de Hoefslag en de Parkzoom zijn. In 1997 moest er met de bouw van dit stukje Brakkenstein worden begonnen. De Scouting, de Duivenclub en de K.W.J moesten daar weg. Dus ook het bouwdorp. Scouting en de Duivenclub kregen nieuwbouw aan de overkant. Voor de K.W.J was er geen oplossing voor handen op dat moment. Die oplossing kwam op een tragische manier. In februari 1997 ging de “Kiet” in vlammen op. De mensen van de K.W.J waren diep geschokt. Er was nu helemaal geen ruimte meer voor de jeugd, want de K.W.J. mocht niet naar de overkant i.v.m. overlast. Met het bouwdorp was het afgelopen. Er was geen terrein en er waren geen mensen meer die het wilden organiseren.

Het mooie is dat juist vanuit de K.W.J in 1999 de gedachte kwam om het bouwdorp nieuw leven in te blazen, De K.W.J had een nieuwe locatie aan de Heijendaalseweg gevonden. samen met Leef/Werkschool Eigenwijs aan de Heijendaalseweg in de voormalige jongensschool. Een aantal jongeren waaronder Sander Smits en Jurgen Bosch vonden dat het bouwdorp weer nieuw leven ingeblazen moest worden. De jongeren maakten samen met Johan Seeling een plan en gingen daarmee de wijk in. Zij betrokken Trudy en Wilfried van de Hurk bij hun plannen. Trudy ging bij mensen op school informeren en zo kwamen Maijken Ruhl, Meriam Adolfs en Nan van Kouwen erbij. Ted en Josien Cornelissen kwamen er ook bij en er werd een nieuwe stichting opgericht. Stichting Kindervakantiewerk Brakkenstein. In 1999 was het bouwdorp er weer. Het thema was Jeugd bouwt voor jeugd. Het waren toen de oudere jeugd die heel veel voor het bouwdorp hebben gedaan. De eerste keer waren er 130 kinderen op het bouwdorp en inmiddels hebben we 250 Brakkensteinse kinderen op het bouwdorp. Onze jeugd vervult nog steeds een belangrijke taak op het bouwdorp en twee van hen zijn inmiddels bestuurslid geworden. Nog steeds zijn onze jongeren de harde kern van het bouwdorp. Zonder hen zou het niet lukken.

Onze vrijwilligers komen uit de hele wijk en zij staan altijd garant voor veel inzet. Leuke link is dat er ook ouders uit het nieuwe wijkje waar toen zoveel om te doen was zich als vrijwilliger inzetten voor het bouwdorp. Met z’n allen hebben we het bouwdorp gemaakt tot wat het nu is. En dat is de kracht van Brakkenstein.